Určitě jste již slyšeli o jednom z nejvíce rozšířeném doplňku stravy. Proteinový doplněk stravy v podobě prášku. Na trhu tohoto druhu suplementu najdete mnoho. Zůstává zde základní otázka: „jak se v obrovské nabídce proteinů vyznat?“
Než začnete proteiny vybírat a kupovat, poprosil jsem o pohled na tuto problematiku Ing. Martina Škábu (výživového specialistu, který si dříve velmi intenzivní sportovní činností hodně zničil zdraví, dlouhá léta se léčil a dnes má svou praxi a zaměřuje se hlavně na prevenci).
Martin uvádí, že nejdříve musíte vědět svůj počáteční stav. Tedy to, kde jste nyní, jaký máte zdravotní stav, zda již pociťujete nebo máte určité problémy s vaším gastrointestinálním traktem (problémy s trávením, alergie nebo citlivosti na potraviny, problémy se zácpou nebo průjmy, plynatosti, pálení žáhy, pocit těžkého žaludku, …..), kolik vám je let, jaké máte zázemí, hladinu stresu v práci, tak i v soukromí. Dále je nutné vědět, kam chcete dojít (zda chcete nabrat 10 kg svalové hmoty, zvednout 200 kg na bench – press, zhubnout 6 kg tuků, apod.). Od tohoto se bude vyvíjet výběr vhodného proteinu.
Na začátku je nezbytné znát parametry, podle kterých mohu kvalitu proteinu posoudit. Bohužel to není tak snadné, tak jak to na první pohled vypadá.
V následujícím videu se dozvíte, jak vybrat správný protein a na co vše si dát pozor. Pokud vám záleží na dlouhodobě udržitelné vitalitě a zdraví, pak se vám určitě vyplatí video shlédnout. Spíše bych řekl, že je to nezbytné 🙂